De belangrijkste en sluwste zakenbank ter wereld, Goldman Sachs, opereert voor zijn Europese operaties vanuit Londen. Mocht de bank van God daar ooit vertrekken, dan zijn Frankfurt en Parijs de meest realistische alternatieven.

De koning van Wall Street, Goldman Sachs, voelt zich ook prima thuis in Londen als financieel centrum van Europa. Maar de Britten moeten niet al te gek gaan doen. Begin deze maand waarschuwde de zakenbank Britse politici: als Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt, verhuist Goldman zijn Europese ‘hub’ naar de andere kant van het Kanaal.

“In alle waarschijnlijkheid zouden we in dat geval een substantieel deel van onze Europese activiteiten van Londen naar een locatie in de eurozone verplaatsen, met als meest waarschijnlijke kandidaten Parijs en Frankfurt”, liet directeur Michael Sherwood van de internationale tak van Goldman weten aan The Guardian.

Amsterdam? Niet reëel voor Goldman Sachs

Het Financiële Dagblad sprak Sherwood ook en had de euvele moed om hem te vragen hoe Goldman over Amsterdam denkt. Die bevestigt in de krant van vrijdag opnieuw: Frankfurt en Parijs zijn de meest ‘reële opties’.

Amsterdam zou in dit hypothetische spel bij voorbaat een weinig kansrijke kandidaat zijn. Maar volgens het FD leiden de plannen van minister Dijsselbloem van Financiën om bonussen voor bankiers te maximeren op 20 procent van het vast salaris tot gefronste wenkbrauwen bij de zakenbankiers van Goldman.

De Amerikaanse zakenbank is gewend lage vaste salarissen en torenhoge bonussen te betalen voor wie goed presteert.

Bonussen bankiers

Dijsselbloem gaat met zijn voorstel voor de beperking van bonussen in de financiële sector verder dan de Europese wetgeving. Maar hij doet dat bewust.

"De financiële sector heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten geleund op steun van de belastingbetaler en consumenten. De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Ik wil daar waar mogelijk de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd", stelde Dijsselbloem eind november in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook:

Tweede Kamer wil schandpaal voor frauderende bankiers

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl